Puro silindir şeklinde zerrinlmış duman yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içinde duman limeçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde zerrinlmış zerrincı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu zerrincı yaprak pek, esnek ve hafif bir strüktürda olmalı, hoş bir aromaya ve intizamlı yanmayı sağlamlayacak cepheıcı özelliğe ehil olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti üzere ülkelerin bulunmuş olduğu ülke kuşağında yetişen, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede zerrinlmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan cemaziyelevveltir. Bu dile de Latince “pümoskof” (saf ak pak katkısız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden strüktürlmış” mazmunında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk kat TDK sözlüğünün 1955 yılındaki printsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde epey mürtefi miktarda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua üzere ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en bol purolar olarak nitelendirilseler de birbunca mütehassıs Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro yüreker en ilgi etmesi gerekilen şey namuslu bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet namuslu bir nemde değil ise purolarınız ne derece nitelikli yada pahalı olmasına fallmaksızın purodan alacağınız sefa yada tat maatteessüf banko hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro seyahat humidorları, puro tüp vb. tam saklama ve taşıma enstrümanları esasta puronun nemini saklamak ve yürekime hazır sarmak yürekindir. Tabi bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her dönem mefkûre nem değerlerinde saklanmaktadır. Pekâlâ mefkûre puro nem değerleri nelerdir bir zaman da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri beyninde yürekilen bir puro mefkûre nem değerlerinde yürekiliyor akseptans edilebilir. Kimine gereğince %65 azca yada %75 çok muş üzere görülsede esasta bu nem değerleri de kimisine gereğince oldukça yönlü ve yürekilebilir en aliyyülâlâ değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne nem değerlerinde purodan sefa almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro yürekmeyi çok severken gayrı bir nefer bu nem değerinin puroya yazık edilen bir fehamet bulunduğunu ve katiyen yürekilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de muhikdır. Bu iki görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Uyanıklık edilmesi gereken şey %65 madunı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla birlikte bu %10 luk nem ayrımı beyninde gidip gelmeden cemi aynı nem değerlerinde puronuzu durağan tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değteamülimi purolarına ziyan verebilir. Böyle bir trampa yapacaksanız bunu olanaklı evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Pekâlâ nem değerlerinden bahsettiğimize gereğince bu nem değerleri neyi değteamültirmektedir sanarak soracak olursanız kısaca beyan etmek gerekir ise puro da nem kıymeti arttıkça purodan alınan aroma artar, tütün azalır ve yürekimi zorlaşır, nem kıymeti azaldıkça tütün artar, yürekimi kolaylaşır ve alınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde kesilmek istiyorsanız buna dönem ve deneme ile karar vereceksiniz. Size sima en bol fehamet bu ve bu değerde yürekmelisin dememeli çünkü puronun nem kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine ati olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Süflidaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek doğal buharlaşma ile humidor içerisine nem vererek purolarınızın nemlenmesine imkân sağlamlar. İÇerisindeki köpük üzere yağız molekül yaklaşık 6 kamer içinde teamüllevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Averaj %70 nem verme üzerine oturmuş bu cümle sıcaklıktan mutlak olmadığı yürekin belli başlı bir dönem içinde sıcaklarda nem peşışı yada soğuklarda humidor içinde nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu hava bir nemlendirici kullanıyorsanız olanaklı evetğunca şu denli sıcaklık değteamülimi olmayan ortamlar seçmeye çalışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler üzere %70 nem kıymeti tedariklemek yürekin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme gereğince elan ez etkilendirler ve elan kontrollü bir salınım yaparlar ama genede bu fehamet iyileşmesi yaklaşık %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ama içinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri üzere çalışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek dünyaı %70 neme getirmeyi yalnızçlarlar. şayet derdiniz mürtefi nem evet ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o dönem gayrı nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü şık Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki su haznesindeki üstteki bir fan katkıı ile humidor içerisine dağıtılır ve nem in temelli ayarlanan nem seviyesinde kalması sağlamlanır. Örneğin nem kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki nem kıymeti bu seviyenin şeşna düşmüş olduğunde fan çalışmakta ve istenen nem kıymeti gelmesi iile birlikte gene durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek yürekin en bol şık olarak içinmıza çıkmaktadır.
En on çısoy son şık ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir katlanma yaratmış ve hem nem alma hem nem verme özelliği yardımıyla hızlı bir şekilde kullanılmaya mirlamıştır. şeb gün yada sezon intikalleri esnasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en mizaç bir şekilde saklanmasına imkân elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro değil, gitar, besin, duman vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ait aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor istihzar diğerleri ise puro nemlendirme yürekin kullanılmaktadır. antrparantez Boveda 62 ise duman nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem bağan hemde mürtefi nem değerlerinde çift taraflı çalışarak durağan bir nem kıymeti sağlamlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda haricinde humidor yüreki fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tam puroların aynı nemde ve elan sağlamlıklı olmasını sağlamlamaktadır.