Puro silindir şeklinde solgunlmış duman yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, zarfında duman devamçıkları kâin bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde solgunlmış solguncı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solguncı yaprak dek, esnek ve hafif bir strüktürda olmalı, alımlı çalımlı bir aromaya ve metodik yanmayı esenlayacak canipıcı özelliğe sahip olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kadar ülkelerin bulunduğu iklim kuşağında yetineşelendiren, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede solgunlmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan geritir. Bu dile bile Latince “pümoskof gâvuru” (saf masumca yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden strüktürlmış” fehvaında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk öğün TDK sözlüğünün 1955 seneındaki tahakkümsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde olabildiğince güçlü oranda ABD, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kadar ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en bol purolar olarak nitelendirilseler bile birfena spesiyalist Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro bağırsakerken en dikkat etmesi gerekilen şey sahih bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer sahih bir nemde bileğil ise purolarınız ne kadar nitelikli yada pahalı olmasına fallmaksızın purodan alacağınız lezzet yada lezzet maalesef kategorik hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro seyahat humidorları, puro tulum vb. cemi saklama ve taşıma enstrümanları haddizatında puronun nemini saklamak ve bağırsakime hazır avlamak bağırsakindir. Tabi bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her devir mefkûre rutubet bileğerlerinde saklanmaktadır. Peki mefkûre puro rutubet bileğerleri nelerdir berenarı da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 rutubet bileğerleri arasında bağırsakilen bir puro mefkûre rutubet bileğerlerinde bağırsakiliyor kabul edilebilir. Kimine gereğince %65 azca yada %75 çok muş kadar görülsede haddizatında bu rutubet bileğerleri bile kimisine gereğince oldukça mütenasip ve bağırsakilebilir en aliyyülâlâ bileğerlerdir. Burada rutubet in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne rutubet bileğerlerinde purodan lezzet almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro bağırsakmeyi çok severken özge bir nefer bu rutubet bileğerinin puroya yazık edilen bir ölçü olduğunu ve katiyen bağırsakilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile doğrudır. Bu iki görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Ilgi edilmesi müstelzim şey %65 zirı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla beraberinde bu %10 luk rutubet üstelikı arasında gidip gelmeden daima aynı rutubet bileğerlerinde puronuzu sabit tutmanızdır. %5 ve üstü bir rutubet bileğemekimi purolarına mazarrat verebilir. Böyle bir değiş tokuş yapacaksanız bunu muhtemel evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki rutubet bileğerlerinden bahsettiğimize gereğince bu rutubet bileğerleri neyi bileğemektirmektedir niteleyerek soracaktır olursanız kısaca tercüman olmak gerekir ise puro da rutubet değeri arttıkça purodan aldatmaınan aroma artar, esrar azalır ve bağırsakimi zorlaşır, rutubet değeri azaldıkça esrar artar, bağırsakimi kolaylaşır ve aldatmaınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde yüzmek istiyorsanız buna devir ve sınama ile karar vereceksiniz. Size sima en bol ölçü bu ve bu bileğerde bağırsakmelisin dememeli çünkü puronun rutubet kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine ati olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Bayağıdaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek doğal buharlaşma ile humidor içerisine rutubet vererek purolarınızın nemlenmesine olanak esenlar. İÇerisindeki köpük kadar siyah öz ortalama 6 kamer içinde emeklevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Yaklaşık %70 rutubet ita üzerine müesses bu sistem sıcaklıktan bağımsız olmadığı bağırsakin belli başlı bir devir içinde sıcaklarda rutubet arkaışı yada soğuklarda humidor zarfında rutubet azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu konsept bir nemlendirici kullanıyorsanız muhtemel evetğunca bir araba sıcaklık bileğemekimi sıfır ortamlar seçmeye çaldatmaışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kadar %70 rutubet değeri uydurmak bağırsakin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme gereğince henüz ez etkilendirler ve henüz kontrollü bir salınım yaparlar lakin genede bu ölçü iyileşmesi ortalama %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında lakin içinde jel yada silikon toplar kâin nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri kadar çaldatmaışırlar ve kontrollü bir şekilde rutubet vererek dünyaı %70 neme getirmeyi lakinçlarlar. Eğer derdiniz güçlü rutubet evet ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o devir özge nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü opsiyon Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki kez haznesindeki üstteki bir fan arkalamaı ile humidor içerisine dağıtılır ve rutubet in geceli gündüzlü ayarlanan rutubet seviyesinde kalması esenlanır. Örneğin rutubet kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki rutubet değeri bu seviyenin altına düştüğünde fan çaldatmaışmakta ve maksut rutubet değeri gelmesi iile beraberinde yine durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek bağırsakin en bol opsiyon olarak kontramıza çıkmaktadır.
En on çısoy son opsiyon ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir ihtilal yaratmış ve hem rutubet iktibas hem rutubet ita özelliği sebebiyle hızlı bir şekilde kullanılmaya serlamıştır. Gece gündüz yada zaman intikalleri sırasında oluşan rutubet dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en esenlik bir şekilde saklanmasına olanak elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro bileğil, gitar, gıda, duman vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ait kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor hazırlama diğerleri ise puro nemlendirme bağırsakin kullanılmaktadır. ayrıca Boveda 62 ise duman nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşüt hemde güçlü rutubet bileğerlerinde çift taraflı çaldatmaışarak sabit bir rutubet değeri esenlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda haricinde humidor bağırsaki fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve cemi puroların aynı nemde ve henüz esenlıklı olmasını esenlamaktadır.